"Typiskt svenskt..."


Nu har jag läst på blogg och hört om saker hela tiden om hur alla svenskar är och hur vissa saker är "typiskt svenska", vad är vi Svenskar kända för enligt många SVENSKAR? Jo att vara tråkiga och tillbakadragna. Har man ju fått höra endel, men om man frågar utomlands så förknippar nog de flesta sverige med snygga människor.

Så varför har så många en negativ bild på vad som är svenskt och ett sånt självhat? När nån säger, "åååh typiskt oss svenskar att vara så osociala. Nu skäms jag över att vara svensk". Då tycker jag personen ska skämmas för sig själv och inte för att den är svensk.

De flesta verkar ha allt för mycket negativt att säga om sverige, jag har en massa positivt. Men man får väl välja vad man vill framhäva. Amerikaner kallar ju inte direkt fettma för typiskt amerikanskt, utan de förknippar bara goda egenskaper och höga ideal med att vara amerikan.

Så varför ska svenskar förknippa dåliga egenskaper med att vara svensk, man kan väl välja goda egenskaper istället? Jag tycker sverige är ett förträffligt land, vi har en väldigt hög levnadsstandard. Skickliga idrottare, människor är genuina och hederliga i stor utsträckning. Vi hjälper med bistånd i andra länder, tar emot många flyktingar osv. Listan kan göras lång.Nej nu får det vara stopp på generaliseringar, att säga att något är typiskt svenskt är iallafall något typiskt svenskt!  Det är också typiskt svenskt att vara snygg. Peace!

RSS 2.0